Actieweek tegen criminaliteit en ondermijning in Centrum-Noord

Het politiedistrict Centrum-Noord heeft de laatste week van november in het teken gestaan van diverse actiedagen. Het doel van deze actieweek was gericht op alle vormen van criminaliteit en ondermijning, het zichtbaar zijn in de wijk en samenwerking tussen de verschillende basisteams, (specialistische) politieafdelingen en externe partners zoals de douane, gemeente en het OM.

Buitengebied

De actieweek heeft enkele fraaie resultaten opgeleverd. De week startte op maandag met een flyeractie in buitengebied van Noord. In dit gebied zijn veel agrarische bedrijven gevestigd die over veel loodsen en/of schuren beschikken. Landelijke informatie leer dat de criminelen eigenaren van deze bedrijven benaderen en een opslag van hen willen huren. De georganiseerde misdaad biedt de agrariërs hiervoor veel geld voor en zij kunnen, gelet op de ligging, en kunnen op deze manier ongestoord hun gang gaan.

Oostelijke Eilanden

Een dag later streek de politie neer op de Oostelijke Eilanden en het doel van deze actiedag was vooral zichtbaar zijn en de aanpak van (illegaal) vuurwerk. Er werd tijdens deze dag geen vuurwerk in beslag genomen of aanhoudingen verricht, maar buurtbewoners waren zeer tevreden over de aanwezigheid van de politie en het feit dat iets aan deze gevaarlijke overlast gedaan wordt.

Hennep

Op dinsdag hadden de agenten wel beet. Nabij het Centraal Station werd een man gecontroleerd die twee kilogram hennep bij zich had. Bij de daarop volgende doorzoeking in de woning werd nog bijna twee kilo aan hennep, hennepzaden en enkele duizenden euro’s aan contact geld gevonden. De man werd aangehouden en mocht mee naar het politiebureau voor verhoor.

Boxcontrole

Donderdagochtend stond in het teken van een zogenaamde boxcontrole. Bewoners van de wijk Nieuwendam ervaren zeer veel overlast en voelen zich regelmatig onveilig door verschillende geweldsincidenten die zich in hun buurt hebben afgespeeld. In één van de opslagen werd 1000 liter aan chemicaliën aangetroffen wat ernstig brandgevaar geeft.
Ook sloegen twee drugshonden aan bij een box waarna een doorzoeking van de opslagplaats volgde. Hier werd een geringe hoeveelheid aan softdrugs, maar wel veel promotiestickers voor een coffeeshop gevonden. Geen grote vangst, maar wel is weer gebleken dat de honden een uitstekend getrainde neus hebben! Tot slot stuitten agenten in een derde box op een gestolen scooter. Het vervoersmiddel werd in beslag genomen en ook hier wordt nader onderzoek naar gedaan.

Parkeerterrein IJdoornlaan

In de middag verplaatste de politie zich naar het parkeerterrein aan de IJdoornlaan voor een volgende actie. Deze plek is bewust gekozen omdat de wijkagent veel meldingen ontvangt van omwonenden dat zij zich onveilig voelen en het idee hebben dat hier drugs wordt gedeald/gebruikt. Tijdens deze controle werd een gestolen auto gevonden en de bestuurder hiervan aangehouden. Ook hier reageerden buurtbewoners positief op de aanwezigheid van de politie en vinden het fijn dat de politie daadwerkelijk gehoor heeft aan hun meldingen.

Geslaagde actieweek

Al met al is het een zeer geslaagde actieweek geweest waarbij verschillende politiemensen van verschillende (specialistische) afdelingen nauw met elkaar hebben samengewerkt. Ook de samenwerking met de diverse partners is zeer goed verlopen. Maar vooral het zichtbaar zijn in de verschillende buurten waar bewoners zich onveilig voelen en dit bij de politie kenbaar maken, is de grootste opbrengst. Door opvolging te geven aan deze meldingen, hoopt de politie het veiligheidsgevoel te verhogen en het vertrouwen te laten toenemen.

Doe daarom altijd melding bij de politie als u iets niet vertrouwt, iets verdachts ziet of zich onveilig voelt. Dit kan via 0900-8844, online of via uw wijkagent.

(Bron: politie.nl, foto: PVO Oost-Nederland)