Cybercriminelen worden handiger en actiever

Het is zover, het is de Week van de Veiligheid 2021. De hele week krijgen ondernemers uit Amsterdam en de omliggende Amstelland gemeenten te horen hoe zij zich kunnen weren tegen criminaliteit.

Iedere dag wordt een ander thema behandeld. Vandaag staat in het teken van cybercriminaliteit. Want, de vraag is niet of u slachtoffer wordt van een phising e-mail, mallware en ransomware maar wanneer!

Vooral nu sinds de coronacrisis veel mensen thuiswerken, is het beveiligen van uw online omgeving extra belangrijk. Bovendien worden criminelen steeds handiger en actiever! In juni 2021 was het aantal wekelijkse activiteiten rondom ransomware zelfs tien keer hoger dan in juni 2020. Dat blijkt uit de data van de ict-beveiligingsonderzoekers Fortinet.

Zo zijn er de zogenoemde brutal force-aanvallen. Dan worden alle mappen en bestanden automatisch in de prullenbak geplaatst en direct geleegd. Een deel van de bestanden kan via Data Recovery worden teruggehaald, maar meer dan 20% is voor altijd verdwenen, tenzij er een groot bedrag wordt betaald aan de hacker. Dit wordt een ‘Ransom hack’ genoemd en gaat via hetzelfde principe als een ontvoering van een persoon: je krijgt pas iets terug als je ervoor betaalt.

Er zijn inmiddels diverse initiatieven in het leven geroepen om de digitale weerbaarheid te verhogen, zoals het project Lokale weerbaarheid cybercrime. Als onderdeel van dit project is er een Ambassadeursnetwerk MKB opgezet. Met de hulp van cyberambassadeurs wil het PVO Amsterdam-Amstelland onder andere bewustwording van ondernemers over de risico’s van cybercrime bevorderen en de aangiftebereidheid verhogen.

De ambassadeurs zijn te benaderen als u vragen hebt over digitale veiligheid of tegen een cyber incident aan loopt. Het fijne is dat de ambassadeurs zelf ook ondernemer zijn. Er loopt inmiddels een groep cyberambassadeurs rond in Amsterdam en omgeving.

Een waterdicht netwerk is essentieel voor elke organisatie, maar niet alleen het systeem moet veilig zijn. Ook van binnenuit komen cybercriminelen binnen. Denk aan onhandig gebruik van USB-sticks of eenvoudige wachtwoorden.

Daarom is de voorlichting voor ondernemers en medewerkers zo belangrijk.

Zo is er dus een aantal stappen die u als ondernemer kunt zetten om cybercriminaliteit buiten de deur van uw onderneming te houden!

Kijk voor meer tips tegen cybercriminaliteit.

Bekijk ook de video van een eigenaar van een fotostudio, waarin hij vertelt over zijn ervaring met cybercriminaliteit.