Extra veiligheidsmaatregelen in Uithoorn

De gemeente Uithoorn neemt extra veiligheidsmaatregelen bij het Zijdelwaardplein en winkelcentrum Zijdelwaard om de overlast aan te pakken en te beperken. Een van de maatregelen is de installatie van beveiligingscamera’s die zicht geven op het plein en, op nadrukkelijk verzoek van de winkeliersvereniging, op de ingang van het winkelcentrum.

De verwachting is dat de camera’s medio december kunnen worden geplaatst. Het Zijdelwaardplein en winkelcentrum Zijdelwaard is de tweede locatie in Uithoorn waar camera’s worden opgehangen. Twee jaar plaatste de gemeente al camera’s bij het busstation.

De gemeente heeft daarnaast begin november in het winkelcentrum een Info- en Adviespunt geopend, waarin partners uit het jeugdnetwerk aanwezig zijn. De jeugd is ook welkom, net als handhaving, politie en het jongerenwerk. Doel van het Info- en Adviespunt is om (informeel) toezicht te hebben vanuit het winkelcentrum. Het Info- en Adviespunt is elke week geopend op de woensdagen en donderdagen van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 21.00 uur.

Hoewel alcoholgebruik niet het grootste probleem is rondom jeugdoverlast, gaat het wel regelmatig gepaard met alcoholconsumptie. Het Zijdelwaardplein is ook aangewezen als gebied waarvoor een alcoholverbod geldt. Een identiek verbod is eerder ingesteld in het centrum van Uithoorn. Daarnaast worden Daarnaast worden het jongerenwerk, handhaving en politie gericht ingezet op de momenten dat overlast wordt ervaren: sluitingstijden van de winkels en in het bijzonder de vrijdagavond.

Burgemeester Pieter Heiliegers (Openbare Orde en Veiligheid) op Uithoorn.nl: “Het Zijdelwaardplein en het winkelcentrum zijn bekende locaties voor jeugd om te ontmoeten. Veelal gaan deze ontmoetingen zonder problemen. Desondanks wordt op deze locaties ook regelmatig overlast ervaren van jongeren. Niet alleen door omwonenden; we horen dit ook terug van winkeliers. De ondernemers hebben ons nadrukkelijk gevraagd maatregelen te nemen, zoals cameratoezicht. Dit signaal nemen we uiterst serieus. De locaties nemen dan ook een prominente plaats in op de zogenoemde hotspotlijst van jeugdoverlast die de gemeente, politie en jongerenwerk heeft opgesteld.”