Laat je niet overvallen!

Het is zover, het is de Week van de Veiligheid 2021. De hele week krijgen ondernemers uit Amsterdam en de omliggende Amstelland gemeenten te horen hoe zij zich kunnen weren tegen criminaliteit. Iedere dag wordt een ander thema behandeld. Vandaag staat in het teken van overvallen. De meeste overvallen worden gepleegd op winkels, woningen en in de horeca, maar ook op straat bij een straatroof. De daders zijn vaak mannen tussen de 20 en 35 jaar oud.

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis. Uiteraard hoopt u dit nooit mee te hoeven maken. De afgelopen 1,5 jaar was voor veel ondernemers zwaar en uitdagend. Sommigen hebben hun zaak tijdelijk moeten sluiten, anderen konden wel open maar met veel aanpassingen en beperkingen.
Na een periode van minder omzet is het heel begrijpelijk dat investeringen in veiligheid niet de hoogste prioriteit hebben. Maar met een aantal simpele en belangrijke maatregelen kunt u het risico op een overval verkleinen.

Om het uzelf en de klanten zo veilig mogelijk te maken is het verstandig om altijd met 3 personen af te sluiten. Ook kunt u het personeel bewust maken van de kans op een overval, door bijvoorbeeld met elkaar de gratis online training Laat je niet overvallen van het CCV te volgen.
De volgende zaken zijn noodzakelijk als u het risico op een overval wilt verkleinen: extra verlichting bij de deuren, een afroomkluis voor het contante geld, een alarmsysteem, een of meerdere overvalknoppen en/of beveiligingscamera’s.
Aan de laatste middelen hangt een prijskaartje maar uiteindelijk kunt u er veel profijt van hebben. Zo zijn er voorbeelden dat beide overvalknoppen zijn geactiveerd en met goede camerabeelden de politie de overvallers diezelfde avond nog heeft kunnen oppakken.

Mocht u toch slachtoffer worden van een overval, dan is dit nog een belangrijke tip om mee te geven: RAAK. Dit staat voor Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en Kijken. En bovenal: doe altijd aangifte! Lees meer tips elders op onze website.

Bekijk de video van de eigenaar van De Patatzaak, waarin zij vertelt over haar ervaring met overvallen.