Nieuwe afhandeling aangifte winkeldiefstal

De politie eenheid Amsterdam start 21 april met een nieuwe methode van afhandeling winkeldiefstallen inclusief afhandeling first offender winkeldiefstallen en internetaangifte. De voorbije maanden heeft onder de noemer ‘betekenisvolle afhandeling van winkeldiefstal voor meerderjarige first offenders’ een succesvolle pilot plaatsgevonden. De nieuwe methode levert voordelen op voor zowel winkeliers als de politie. Het hele proces is gebruikersvriendelijker en zorgt voor een veel efficiëntere afhandeling.

Wijzigingen

De nieuwe methode brengt voor de winkelier twee belangrijke wijzigingen met zich mee:

  • Aangifte kan digitaal worden gedaan (ook via smartphone) op www.politie.nl/winkeldiefstal
  • Meerderjarige first offenders kunnen (onder voorwaarden) een reprimande krijgen.

Meer informatie over de nieuwe manier van werken is te vinden in een overzichtelijke infosheet. Wil je weten hoe de praktijk werkt, bekijk dan het instructiefilmpje https://youtu.be/Uh-5-8DJHko (NB: het betreft hier een nagespeelde situatie, waarin de verdachte medewerking verleent, maar dit is niet altijd het geval).

De nieuwe methode komt als vervanging van het huidige systeem waarmee meldingen en aangiftes worden afgehandeld. Deze pilot is uitgevoerd in Publiek-Private Samenwerking met politie, Openbaar Ministerie en meerdere winkeliers(verenigingen).

Maak account aan

Maak alvast een account aan op de site van de politie. Lees voor hulp en tips voor het aanmaken van een account de instructiekaart (zie bijlage).

Is er sprake van heterdaad?

Is bijvoorbeeld een winkeldief aangehouden of op de vlucht? Bel 112. Geen spoed? Bel 0900-8844. De SODA-afhandeling blijft, ook in geval van een reprimande, bestaan, net als de mogelijkheid een winkelverbod op te leggen.