Nieuwe website tegen georganiseerde misdaad
Een groot aantal overheidsorganisaties heeft een nieuwe website gelanceerd in de strijd tegen de georganiseerde misdaad: www.nederlandtegengeorganiseerdemisdaad.nl. Een website met feiten, cijfers en verhalen uit de praktijk met als centrale thema de aanpak die de deelnemende organisaties voor ogen staat.
De website is bedoeld voor professionals in het veiligheidsdomein, burgers en ondernemers. De georganiseerde criminaliteit verwerft steeds meer een positie in de maatschappij van alledag. Ondermijning, de verwevenheid van onder- en bovenwereld, is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt en sluipenderwijs groeit.
Georganiseerde misdaad heeft impact op de veiligheid en leefbaarheid van de hele samenleving. De nieuw gelanceerde website biedt een overzicht van signalen waaraan je ondermijning kunt herkennen en wat je ertegen kunt ondernemen.
Ondermijning is vaak niet direct zichtbaar, maar wel dichtbij:
- wietplantage verstopt in een schuur
- cocaïne tussen de lading in een vrachtwagen
- witwassen van crimineel geld.
De georganiseerde misdaad maakt gebruik van de open Nederlandse economie. De gevolgen zijn overal voelbaar: in steden, dorpen, straten, op de werkvloer. De aanpak van georganiseerde misdaad moet versterkt worden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt in die aanpak samen met een groot aantal organisaties:
- Politie en het Openbaar Ministerie treden hard op tegen zware criminelen
- Douane en Belastingdienst voeren intensieve controles uit
- Wijkteams en scholen doen alles om kwetsbare jongeren op het rechte pad te houden.
Betrokken partijen moeten meer samenwerken, de website www.nederlandtegengeorganiseerdemisdaad.nl biedt aanvullende informatie.
De PVO’s in Nederland richten zich in de bestrijding van ondermijning op samenwerking met private partijen. Platform Veilig Ondernemen Amsterdam-Amstelland is het startpunt voor Publiek-Private Samenwerking tussen het georganiseerde bedrijfsleven, de Amsterdam-Amstelland gemeenten (Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn), de politie van Amsterdam en het Openbaar Ministerie (OM).