Ondernemers steeds vaker slachtoffer van ondermijnende criminaliteit

Het is zover, het is de Week van de Veiligheid 2021. De hele week krijgen ondernemers uit Amsterdam en de omliggende Amstelland gemeenten te horen hoe zij zich kunnen weren tegen criminaliteit. Iedere dag wordt een ander thema behandeld. Vandaag staat in het teken van ondermijning. Ondernemen en ondermijnende criminaliteit zijn helaas twee zaken die steeds meer met elkaar verbonden raken.

Ondermijning is een ernstige vorm van criminaliteit die vaak niet zichtbaar is, maar (grote) financiële en economische schade kan aanrichten en veel gezichten heeft. Het kan gaan om fraude met betaalproducten (skimming o.a.), witwassen, namaakgoederen, oplichting via het internet en nog veel meer.

Juist nu bedrijven hard geraakt zijn door de coronacrisis zien criminelen hun kans schoon. Een groot aantal ondernemers heeft bijvoorbeeld een aanbod gekregen voor een lening of een investering. Er wordt ingespeeld op de emoties van de ondernemer.
En daarom is het zo belangrijk om signalen van ondermijnende criminaliteit te herkennen! Maar hoe? Download bijvoorbeeld de app Ondermijning en ontdek welke signalen kunnen duiden op ondermijnende criminele activiteiten. In deze app vindt u onder andere de laatste nieuwsberichten over ondermijning en informatie over signalen die kunnen duiden op ondermijning. Zorg dat al uw medewerkers de app gebruiken. En speel met elkaar de bijbehorende quiz!

Als ondernemer kunt u zelf iets doen aan preventie. Probeer altijd alert te zijn op signalen van ondermijning en onthoud daarbij ook: doe betalingen altijd via de bank, vraag om goede identificatie en als u het niet vertrouwt doe dan geen zaken! En neem contact op met de politie.

Kijk voor meer tips elders op onze site. Bekijk ook de video van de eigenaar van een fietsenzaak, waarin hij vertelt over zijn ervaring met ondermijning.