PVO Amsterdam-Amstelland leidt ondernemers op tot cyber ambassadeurs

Een groot aantal MKB-ers wordt geconfronteerd met digitale gevaren. Vooral nu veel mensen thuiswerken, is het beveiligen van online omgevingen extra belangrijk. En wie kunnen ondernemers beter wijzen op cybergevaren dan ondernemers zelf? Daarom startte het PVO onlangs een pilot om een netwerk op te bouwen met cyber ambassadeurs: ondernemers die getraind worden tot digitale veiligheidsexperts.

Hester Diemer – coördinator van het PVO Amsterdam-Amstelland – vertelt over de pilot. “Wij hebben vanuit verschillende branche- en ondernemersorganisaties de behoefte doorgekregen om iets te doen met digitale veiligheid”, vertelt Diemer. “Vanuit deze behoefte heeft het PVO zo’n 30 ondernemers geworven met de vraag: Willen jullie vanuit jullie branche, winkelgebied of ondernemersvereniging de rol van cyber ambassadeur vertolken?”

Ambassadeurs blussen digitale branden

De ambassadeurs kunnen andere ondernemers helpen met vragen over digitale veiligheid en tips en adviezen geven bij wie ze terecht kunnen wanneer het is misgegaan. In 2020 startten de ondernemers met hun training tot cyber ambassadeur. Het trainingstraject is verzorgd door MKB Cyber Campus. In de trainingen komen de verschillende aspecten van digitale veiligheid aan bod en krijgen de ondernemers opdrachten om de veiligheid van hun eigen bedrijf in kaart te brengen, onder andere door een veiligheidsscan: alles met het oog op het vergroten van digitale weerbaarheid.

De ambassadeurs dienen een verbindende schakel te vormen tussen ondernemers en de verschillende partijen aan overheidszijde die zich bezig houden met digitale veiligheid. Voor ondernemers kan het lastig zijn digitale risico’s te herkennen. De cyberambassadeurs kunnen hier verandering in brengen. Zij staan dichtbij de ondernemers en bieden hen praktische tips en adviezen om hun digitale veiligheid te vergroten.

“Je kunt je als ondernemer het beste door een mede-ondernemer laten vertellen wat de risico’s zijn”, stelt Diemer. “Wanneer de ambassadeurs zijn opgeleid, kunnen zij ondernemers vinden met de boodschap: Ik ben getraind, trek bij mij aan de bel als je vragen hebt over digitale veiligheid of tegen een cyber incident aan loopt.”

Cyberambassadeur worden?

Wilt u ook cyberambassadeur worden? U kunt zich aanmelden bij platformveiligondernemen.aa@amsterdam.nl