Cybercriminaliteit
Iedereen kan te maken krijgen met cybercriminaliteit. Je hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips die kunnen worden gemanipuleerd. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercriminaliteit. Voor het plegen van cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en software.
Jouw onderneming 100% digitaal veilig maken is bijna onmogelijk. Alert zijn en weten waar je op moet letten helpt en is dus belangrijk. En er zijn ook maatregelen die je kunt nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken.
Wat is cybercriminaliteit?
Onder cybercriminaliteit verstaan we strafbare feiten die gepleegd worden met ICT-middelen, gericht tegen andere ICT middelen. Denk aan computers, laptops en servers, maar ook aan tablets, smartphones, computers in auto’s, bankpassen en andere apparaten met een processor en geheugen die gebruikmaken van internet. Daarnaast komt ook steeds meer gedigitaliseerde criminaliteit voor waarbij klassieke delicten online gepleegd worden, zoals internetoplichting, afpersing via e-mail en phishing. Een combinatie van beide verschijningsvormen is ook mogelijk, bijvoorbeeld het inloggen op een account met inloggegevens die via phishing zijn gestolen.