Wat weten we tot nu toe over de poederbrieven?

Na de serie bombrieven die Nederland eerder dit jaar teisterde, heeft Nederland nu te maken met poederbrieven die op diverse locaties in het land bezorgd zijn. Wat weten we tot nu toe van de poederbrieven?


BEELD ANP XTRA

1. Wat is er aan de hand?

Op meerdere plekken in het land zijn sinds dinsdag 17 november brieven bezorgd met daarin poeder. In totaal gaat het tot nu toe om 20 poederbrieven, waarvan er twaalf zijn bezorgd in Amsterdam. Drie daarvan werden bezorgd bij klantencontactcentra van DPG Media, waarvan Het Parool, maar ook AD, Trouw en de Volkskrant onderdeel zijn. Een van die locaties betrof het Init-gebouw in Amsterdam-Centrum.

Ook op de redactie van het Nederlands Dagblad in Amersfoort werd 17 november een poederbrief bezorgd, evenals bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en een bedrijfspand aan de Hudsondreef in Utrecht. Later die dag werden in Amsterdam brieven aangetroffen bij een kantoorpand aan de Overschiestraat, hotels aan de Spuistraat en het Kattengat, een locatie aan het Dijsselhofplantsoen en bij een bedrijf op de Basisweg.

Woensdag 18 november werden op nog eens vier locaties poederbrieven aangetroffen: op de Weteringschans, Rooseveltlaan en het OLVG-Ziekenhuis aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam en op een locatie in Leusden. 19 november volgden er wederom drie, waarvan twee in Amsterdam en één bij de spoedeisende hulp van het Laurentiusziekenhuis in Roermond.

Na 19 november bleef het een tijdje stil, maar dinsdag 1 december werd wederom een brief afgeleverd. Deze keer bij een Waterschapsgebouw in Zwolle.

2. Zijn de brieven gevaarlijk?

Tot nu toe lijkt het daar niet op. Hoewel in de meeste poederbrieven chemische bestrijdingsmiddelen werden aangetroffen, waren de hoeveelheden niet erg schadelijk. De poederbrieven hebben bij enkele ontvangers lichte ademhalingsproblemen en branderige ogen veroorzaakt.

De personen die de brieven hadden geopend zijn uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Om welke stof het precies gaat, daar doet de politie geen uitspraken over.

3. Weten we al wie de brieven verstuurd?

Nee, maar de politie liet vrijdag 20 november weten dat er rekening wordt gehouden met het scenario dat er mogelijk sprake is van één afzender. Op de brieven staat een postadres uit Den Haag.

Dinsdag 17 november werd in het programma Opsporing Verzocht al aandacht besteed aan de ‘nieuwe’ brieven. Er werd een oproep gedaan aan mensen om het door te geven als ze een vermoeden hebben over de afzender of afzenders. Ook werd mensen die met post omgaan en denken poeder te voelen of dat te zien bij het openen, geadviseerd er niet meer aan te komen en direct 112 te bellen.

Het is voor de politie lastig om daders van zulke brieven te achterhalen, vertelde criminoloog en psycholoog Ilse van der Leiden al eerder aan Het Parool. “Iemand kan het veilig vanachter zijn computer maken en ook nog eens anoniem op de post doen.”

Uit onderzoek van Van der Leiden blijkt dat dreigbrieven worden verstuurd door uiteenlopende mensen. Vaak wordt gedacht aan criminelen die uit zijn op geld, maar vaker moet worden gedacht aan oud-werknemers van een bedrijf die een conflict hebben. Ook kan het iemand zijn die dement is, zoals in het geval van John de Mol die enkele jaren geleden afgeperst werd.

De afperser die eerder dit jaar bombrieven verstuurde, eiste een bedrag in bitcoins. De virtuele munt is moeilijk te traceren en populair bij afpersers. Naar de afzender van de bombrieven is de politie nog altijd op zoek.

Het motief van de afzender(s) van de recent bezorgde poederbrieven is nog onduidelijk.

4. Hoe ziet de poederbrief eruit?

De politie maakte 20 november bekend hoe de poederbrief eruitziet. Het gaat om een envelop met een wit kaartje en een onbekende poeder erin. Op de brief is een verzendadres uit Den Haag te lezen.


Een van de poederbrieven. BEELD POLITIE AMSTERDAM

5. Hoe verloopt het onderzoek?

De coördinatie van het onderzoek naar de herkomst van de brieven ligt bij de Amsterdamse politie. In de hoofdstad werden de meeste van de in totaal 20 poederbrieven bezorgd. Bij alle meldingen was een Teamleider Explosieven Verkenning aanwezig voor onderzoek.

De poederbrieven worden momenteel door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht.

Lees ook: