Woning in Amstelveen drie maanden op slot

Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen heeft voor een periode van drie maanden een woning aan de Spurgeonlaan gesloten. De politie heeft in de woning een hennepkwekerij met circa 300 plantjes aangetroffen. De sluiting heeft plaatsgevonden na een melding van de politie dat het pand dienst deed als hennepkwekerij, waarbij sprake was van energiediefstal. De woning was tijdens de ontdekking  niet bewoond. De politie heeft het pand ontruimd en twee mannen aangehouden.

Burgemeester Tjapko Kokkens op Amstelveen.nl: “Met de sluiting van de woning wil de gemeente criminaliteit en overlast voor de buurt tegengaan en voorkomen dat de woning opnieuw voor illegale activiteiten zoals hennepteelt wordt gebruikt. In Amstelveen willen we geen handel in drugs. Daarom wordt de woning gesloten. Daarbij willen we met de huidige krapte op de woningmarkt dat woningen gebruikt worden om in te wonen.” Hij heeft bij zijn beslissing gebruik gemaakt van de mogelijkheden die burgemeesters hebben op basis van de Opiumwet artikel 13B, in de volksmond Wet Damocles genoemd.

Samenwerking bij aanpak ondermijning

Gemeente Amstelveen en de andere Amstelland-gemeenten (Aalsmeer, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn) werken nauw samen met de politie en het Regionaal Expertise Centrum Amsterdam-Amstelland (RIEC-AA) bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit, zoals handel en productie van drugs, illegale prostitutie en mensenhandel.

Melden helpt

Heb je signalen of een vermoeden van hennep of de productie van drugs, meld het bij de politie via 0900 – 88 44 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Een uitgebreide folder van de gemeente Amsterdam met tips hoe misbruik van woningen en panden te voorkomen is hier te downloaden.

(Foto: archief PVO Oost-Nederland)